Bulgaarse wijnen zijn terug op topniveau

Bulgaarse wijnen zijn terug op topniveau

Bulgaarse wijnen hebben enorm veel geleden onder het communistische regime na WOII tot 1989. Wijnbedrijven werden geprivatiseerd door het regime en kwaliteit ging ten koste van kwantiteit. Gelukkig is de toestand helemaal veranderd na de val van het ijzeren gordijn en werd er in de laatste 10 jaren enorm geïnvesteerd, mede ook door buitenlandse investeerders, in de opwaardering en heraanplanting van topwijngaarden.

Afbeeldingsresultaat voor wine country bulgaria

Het leuke aan Bulgaarse wijnen is enerzijds de exceptionele prijs/kwaliteit-verhouding en anderzijds de aanwezigheid van unieke druivenrassen die je nergens anders ter wereld vindt. Denk bijvoorbeeld maar aan de druivenvariëteit Mavrud. Het is een van de oudste en wordt beschouwd als een van de waardevolste inheemse rassen van de hoogste kwaliteit. De wijn van Mavrud heeft een diepe robijnrode kleur, voldoende gehalte van tannines en zuren en een specifieke en heel aangename geur met tonen van kersen, bramen en chocolade. De Mavrud wijnen hebben een uitstekend verouderingspotentieel. Andere typische rode druivenrassen zijn Melnik, Gamza en Rubin, een kruising van Nebbiolo en Syrah. Uitstekende wijnen met body en zeer mooi om te laten rijpen. Enkele typisch inheemse witte druivenrassen zijn Misket en Dimyat. Uiteraard vinden we in Bulgarije ook veelvuldig de internationale druivenrassen terug. Denk maar aan Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Syrah, Chardonnay enz.

Nog enkele weetjes over wijnland Bulgarije:

  • Bulgarije beschikt over 60.000 hectares wijngaarden. Dit betekent dat Bulgarije op plaats 22 staat van wijnproducerende landen.
  • Het aantal zonne-uren per jaar bedraagt 2200 tot 2500 uren. Dit is vergelijkbaar met Noord-Italië, Zuid-Frankrijk, Noord-Spanje en Portugal.
  • Bulgarije heeft sinds 2005 2 officiële regio’s namelijk Danube Plain en Thracian Valley. Het zijn allebei PGI’s (Protected Geographic Indication)
  • 75% van de wijngaarden bevindt zich in de Thracian Valley
  • Rode wijnen maken het grootste aandeel uit. Cabernet Sauvignon en Merlot bestrijken 31% van de totale productie.
  • De zomertemperatuur is gematigd dankzij de Zwarte Zee. Dit maakt dat de wijnen toch hun fraîcheur (zuurtegraad) blijven behouden.
  • De gemiddelde opbrengst is relatief laag, een garantie voor intense en kwalitatieve wijnen.

 

Onze favoriete Bulgaarse wijndomeinen: Angel’s Estate – Medi Valley – Neragora – Damianitza

https://www.uniquato.be/product-categorie/wijndomein/wijndomein-angels-estate/

http://www.angelsestate.bg/en

https://www.uniquato.be/product-categorie/wijndomein/medi-valley/

https://www.uniquato.be/product-categorie/wijndomein/wijndomein-damianitza/

https://www.uniquato.be/product-categorie/wijndomein/wijndomein-neragora/

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This