Muzic, een klinkend wijnhuis uit Collio Friuli !

Muzic, een klinkend wijnhuis uit Collio Friuli !

Op een kruispunt tussen de weg van Gorizia naar de top van San Floriano del Collio bevindt zich ons nieuwe wijnhuis Cantina Muzic. Het echtpaar Ivan en Orieta en hun kinderen Elija en Fabijan. runnen dit schitterende familiebedrijf. Dit zijn de tuinen van Gorizia. Ofwel de enige echte Collio wijnregio! De regio par excellence voor de beste witte wijnen in Italië. Muzic maakt hier fantastische verfijnde wijnen. Dit dankzij hun authentieke en natuurlijke manier van werken. Maar ook door het behoud van hun oorspronkelijke wijngaarden en oude wijnstokken. Het gebied ligt in Friuli, aan de grens met Slovenië.

Muzic wijnhuis

Leven in de Collio wijngaarden

Ivan Muzic is geboren om te leven in het midden van zijn wijngaarden. Altijd en overal. In elk seizoen en in alle weersomstandigheden. De grote passie voor de natuur en land zijn de drijfveren. Zijn vrouw en zonen flankeren hem met dezelfde bezieling en professionalisme. Meer bepaald in de wijngaarden en in de kelders. Het wijnhuis bezit 18ha wijngaarden in de DOC Collio en 2ha in de aangrenzende DOC Friuli Isonzo.

Zeer belangrijk zijn de oorspronkelijke oude wijngaarden. Telkens als er nieuwe wijnstokken worden aangeplant, start men uitsluitend vanaf dezelfde planten die al decennia groeien. Meer bepaald, er komen nooit externe klonen aan te pas. Het positieve gevolg van deze keuze is dat men over wijngaarden beschikt die al bijna 100 jaar oud zijn. Deze filosofie maakt de wijnen nog typischer en geweldiger. Bovendien is wijnhuis Muzic is MAGIS gecertificeerd. Dit betekent een garantie voor duurzame en natuurvriendelijke manier van werken.

  Muzic bodem

De flessen van de wijnen uit de DOC Collio hebben een welbepaalde vorm en zijn meteen herkenbaar. Men mag dus enkel DOC Collio gecertificeerde wijnen in deze flessen afvullen.

De indrukwekkende wijnkelder werd begin 2000 gerestaureerd en dateert uit de 16de eeuw. Dus een van de oudste kelders uit San Floriano. Jaarlijks worden hier ca 100.000 flessen gemaakt. Vooral de autochtone druivenrassen Ribolla Gialla, Malvasia en Friulano. Andere witte druivenrassen zijn Chardonnay, Sauvignon Blanc en Pinot Grigio. Hiernaast ook nog de rode druivenrassen. Bijvoorbeeld Cabernet Sauvignon, Merlot. Maar vooral ook de schitterende Cabernet Franc. Kortom, een topwijnhuis in Friuli!

Gold Decanter

Extra informatie over Muzic

Meer info over dit wijnhuis? Klik hier !

Ontdek hier onze wijnen van Muzic !

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This