Wohlmuth – Nieuwe jaargang 2018 is DAC

Wohlmuth – Nieuwe jaargang 2018 is DAC

Wijnhuis Wohlmuth is al enkele jaren een vaste waarde in ons assortiment. De familie Wohlmuth maakt fantastische, frisse en  verfijnde wijnen in één van de meest steile wijnstreken in Europa. Dit is de wijnregio Südsteiermark in Oostenrijk met hellingspercentages van 45° tot soms wel 90°. Werkelijk indrukwekkend als je ziet hoe in deze moeilijke omstandigheden druiven gekweekt worden.

Wohlmuth Familie  Wohlmuth steile helling

DAC – Districtus Austriae Controllatus

DAC is de classificatie in de Oostenrijkse wijnbouw. Het werd in 2002 als eerste ingevoerd in de wijnregio Weinviertel. Oostenrijk heeft een Germaans classificatiesysteem voor de wijnen. Hier kan je dus op het etiket aflezen van welke druif de betreffende wijn gemaakt is. In andere landen, bijvoorbeeld Frankrijk, staat de naam van de wijnregio op het etiket vermeld. De wijngebieden in Oostenrijk die reeds over het DAC beschikken zijn: Eisenberg, Kremstal, Kamptal, Leithabergg, Mittelburgenland, Traisental, Weinviertel…

Sinds het oogstjaar 2018 behoort de regio Südsteiermark en dus ook wijnhuis Wohlmuth ook tot DAC. De druiven dienen met de hand geplukt te worden en de witte wijnen mogen maximaal 4 gram restsuiker bevatten per liter wijn.

Kwaliteitspiramide

In tegenstelling tot de bestaande DAC wijnregio’s ligt de focus in Südsteiermark niet op het druivenras, maar wel op de herkomst van de druiven. De 13 bestaande DAC regio’s positioneren zich telkens met een welbepaald druivenras. Bijvoorbeeld in Weinviertel DAC is dit Grüner Veltliner. Maar gezien het grote aantal druivensoorten in Südsteiermark, was het uitgesloten om een beperking door te voeren tot 1 of 2 druivenrassen. Er werd dus een systeem bedacht met herkomstbescherming en zonder beperking van druivenras.

De herkomst in Südsteiermark is dus ingedeeld in een piramide van 3 klasses:

RIEDENWEINE (Single Vineyard) – ORTSWEINE (Villages Wines) – GEBIETSWEINE (Regional Wines)

Hoe hoger in de piramide, hoe hoger de kwaliteit! Handmatige oogst is verplicht en de toegelaten druivensoorten zijn: Welschriesling, Weissburgunder, Morillon, Grauburgunder, Riesling, Gelber Muskateller, Sauvignon Blanc, Traminer en Blauer Wildbacher. De belangrijkste druif is Sauvignon Blanc. De totale oppervlakte wijngaarden in Südsteiermark bedraagt 2563 ha. Een vijfde van deze oppervlakte bestaat uit Sauvignon Blanc.

Wohlmuth DAC

Dit betekent concreet dat onze Wohmuth Sauvignon Blanc Klassik 2017 een andere omschrijving zal krijgen op het etiket. De jaargang 2018 wordt dus SAUVIGNON BLANC SUDSTEIERMARK DAC 2018. Uiteraard op voorraad bij Uniquáto.

Wohlmuth handmatig oogst  Wohlmuth Südsteiermark

Klik hier voor ons aanbod Wohlmuth wijnen !

Meer info over dit wijnhuis? Klik hier!

 

 

 

 

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This