Michele Manelli maakt op zijn wijndomein Salcheto een fantastische Vino Nobile van 100% prugnolo gentile. Dit is de lokale variant van de beroemde Toscaanse sangiovese en dé specialiteit van het dorpje Montepulciano. De hooggelegen wijngaarden van de azienda worden volledig biologisch bewerkt.
Finesse, elegantie en zuiverheid staan hoog in het vaandel. De rijping van ongeveer achttien maanden in kleine en grote vaten is dan ook niet bedoeld om de wijn houtgeur en -smaak te geven, maar om een gelijkmatige rijping te bewerkstelligen die bijdraagt aan de complexiteit van deze klassieker.
Bovendien laat Manelli zien dat alleen biologisch boeren niet ecologisch genoeg is. Zo is zijn domein energieneutraal en bottelt hij zijn wijnen in de lichtste glazen fles die er te koop is. Toscane op topniveau uit de meest duurzame kelder van Italië volgens wijngids Gambero Rosso!
Over het wijnhuis
De wilg is niet alleen onderdeel van een oer-Hollands landschap. Ook in Italië hoort hij bij een oude landbouwtraditie. In Montepulciano (Toscane) gebruiken ze al eeuwenlang wilgentakken om druivenstokken mee te ondersteunen en op te binden. Wijngoed Salcheto heeft de wilg daarom op zijn logo gezet; hij staat symbool voor hun duurzame manier van werken. Ze telen hun druiven biologisch, gaan zuinig om met energie en hergebruiken het water.
Het prachtig onderhouden wijnbedrijf – waar je ook lekker kunt eten, met groenten uit de eigen moestuin – heeft 50 hectare wijnstokken, verdeeld over drie wijngaarden. Die liggen op ongeveer 450 meter hoogte, waardoor ze koeler zijn en druiven met betere aroma’s afleveren. Die druiven zijn grotendeels typisch Italiaanse rassen, zoals de blauwe pugnolo gentile (een alias van de bekende sangiovese) of de witte trebbiano.
Michele Manelli is de wijnmaker van Salcheto. Zijn wijnen uit de wijngaard Chiusi, in de appellation Chianti Colli Senesi, zijn licht, relaxed en levendig. De Vino Nobile di Montepulciano, van de wijngaard Salcheto in Montepulciano, is eerder een donkere, krachtige, houtgerijpte wijn, die een mooie complexiteit kan bereiken. Het ‘jongere broertje’, de Rosso di Montepulciano, is daar een zachtere, toegankelijke versie van. Eén ding hebben deze verschillende typen wijn gemeen: ze scoren wereldwijd hoog.
Proefnotitie
Volle, aromatische rode wijn met een verfijnd aroma van kruiden, rijp en jam-achtig fruit en een fraaie, gedoseerde eikennuance. De smaak is aanhoudend, met rijpe tannine en een zachte afdronk.
Wijn & gerecht
Lekker te drinken bij wildgerechten, rijke pastagerechten en gegrild rood vlees. Denk aan wildschotels, pasta’s met rijke sauzen en een authentieke bistecca fiorentina.
Houdbaarheid
Op dronk vanaf drie jaar na de oogst, gemakkelijk tot zeven à acht jaar houdbaar.
Specificaties van de wijn
- Alcoholpercentage: 14.0%
- Druivenras: prugnolo gentile (sangiovese)
- Wijnproducent: Salcheto
- Land: Italië
- Gebied: Toscane, Montepulciano (Vino Nobile di Montepulciano DOCG)
- Flesinhoud: 0,75 l
- Kleur/soort: rode wijn
- Smaakprofiel: vol, aromatisch, kruidig, rijp en jam-achtig fruit, gedoseerde eik, rijpe tannine, zachte afdronk