De prachtig pure, zoete Moscatel Dorado van Bodegas César Florido is een ware aanwinst in ons assortiment. Zulke ambachtelijk gemaakte versterkte wijnen met een dergelijke mate van verfijning en karakter vind je eigenlijk zelden in deze prijsklasse.
De wijn wordt gemaakt door César Florido. Hij draagt dezelfde naam als zijn voorvader, die het domein in 1887, vijf generaties eerder, oprichtte. Het is daarmee een van de oudste van Jerez en hét oudste in Chipiona, waar de bodega gevestigd is.
Chipiona ligt ten zuidwesten van Sanlúcar de Barrameda aan de kust. De plaats staat bekend om de teelt van de muskaatdruif, die het goed doet op de zanderige bodem. Het merendeel wordt er echter in bulk verkocht – César Florido is een van de weinige domeinen die het gehele proces, van teelt tot botteling – in eigen beheer heeft.
Moscatel Dorado is een echte lokale specialiteit en de lichtste, jongste stijl Moscatel die de bodega maakt. Er worden geen gedroogde druiven gebruikt en de rijping is korter dan voor vollere Moscatel-stijlen. Hierdoor heeft de Dorado vooral fruitige en florale en geen rozijnige of notige tonen.
Cesar maakt de Dorado van moscatel de chipiona (oftewel moscatel de alejandria) en rijpt ‘m slechts een jaar in een solera-systeem van kastanjehouten vaten. Het resultaat is een zeer schone, elegante dessertwijn, met tonen van abrikoos, limoenzest, oranjebloesem, nootmuskaat en honing.
Een prachtige zoete muskaatwijn om op zichzelf te drinken, of om te combineren met hartig (paté, blauwe kaas) of zoet (crème brûlee, gebak). Eenmaal geopend, kunt u de wijn prima enkele weken goed houden in de koelkast.
Over het wijnhuis
Forjas del Salnés is het bijzondere project van twee gelijkgestemde grootheden in de Spaanse wijnwereld: Rodrigo Méndez en Raúl Pérez. Rodrigo is een telg uit de befaamde Méndez-familie, de drijvende kracht achter het klassieke Rías Baixas-domein Do Ferreiro. Raúl is een van de meest gelauwerde wijnmakers en consultants van Noordwest-Spanje. De beide heren delen een voorliefde voor een terroir-georiënteerde, non-interventionistische manier van wijn maken.
Hun gezamenlijke project begon in 2005, in een garage. Waar sinds de jaren ’70 in Galicië vele oude wijngaarden gerooid of verlaten zijn ten faveure van de nieuwe aanplant van de populaire albariño, heeft de familie Méndez de oude wijngaarden altijd gekoesterd. Het behouden en doen herleven van de klassieke stijl albariño en lokale blauwe druiven als caiño, espadiero en louriero tinto werd dan ook Rodrigo’s insteek. Hij doopte het project Forjas del Salnés, verwijzend naar de metaalbedrijven van zijn opa Francisco Méndez, en nam Raúl in de arm als consultant.
Het bleek een schot in de roos. Rodrigo betrekt zijn druiven van maar 7,5 hectaren wijngaarden rondom de dorpjes Meaño, Sanxenxo en Barro in Val do Salnés, de oudste en meest gerenommeerde subappelatie van Rías Baixas. Het is ook de koelste en meest vochtige; de Atlantische Oceaan ligt er op een steenworp afstand. Voor witte wijnen zijn dit al uitdagende omstandigheden, laat staan voor rode. Toch slaagt hij er iedere oogst weer in verbluffende, volstrekt unieke Atlantische wijnen te maken. Zijn oude stempel-Albariño’s geven de meeste moderne het nakijken, zijn rode zijn van ongekende bourgondische finesse. Niet alleen volgens The Wine Advocate is dit ‘without a doubt one of the leading producers in the Rías Baixas region of Galicia’.
Proefnotitie
Goudgele muskaatwijn met een expressieve geur van abrikoos, mandarijn, honing en oranjebloesem. De smaak is krachtig, vol en zoet met puur fruit en milde zuren. Lange finale met nuances van sinaasappelschil, rozijnen en karamel.
Wijn & gerecht
Lekker te drinken bij zoete desserts en hartige tegenhangers. Denk aan fruitdesserts, crème brûlée, tarte tatin, pâté en pittige blauwaderkaas.
Houdbaarheid
Na prachtig en gemakkelijk 5 jaar houdbaar.
Specificaties van de wijn
- Alcoholpercentage: 17.5%
- Druivenras: Moscatel de Chipiona (Moscatel de Alejandría)
- Wijnproducent: Bodegas César Florido
- Land: Spanje
- Gebied: Chipiona (Marco de Jerez), Andalusië
- Smaak profiel: Zoet, versterkt, fruitig en florale tonen