La Petite Julia is de geweldige tweede wijn van het minuscule, artisanale en piepjonge Château Julia van Sophie Martin. Ze bezit 0,6 hectare wijngaarden in Pauillac, ingeklemd tussen grands crus classés Château Latour en Château Lynch-Bages. Daarnaast heeft ze 4,3 hectaren in Haut-Médoc, met Château Camensac en Château Branaire-Ducru als buren.
In laatstgenoemde wijngaarden oogst ze de druiven voor La Petite Julia. Overwegend merlot – een bijzonderheid op de linkeroever – aangevuld met cabernet sauvignon en petit verdot. Sophie en haar partner Romain Carreau besteden veel aandacht aan het werk in de wijngaard, zijn in conversie naar biologische teelt en plukken de druiven met de hand – eveneens een bijzonderheid in Bordeaux.
In de kelder volgt nog een strenge selectie en worden de druiven ontsteeld. Na de schilinweking vergist het sap in rvs-tanks en rijpt de wijn nog twaalf maanden in tank. “Du pur jus de raisin fermenté!”, aldus Sophie.
Het resultaat is des te indrukwekkender. Want La Petite Julia heeft inderdaad prachtig puur fruit en een mooie frisheid, maar is toch heel wat meer dan vergist druivensap. Wat een kracht, smaakintensiteit en verfijning! Een opmerkelijke Bordeaux - en dat voor nog geen twintig euro! Slechts 8400 flessen gebotteld.
Over het wijnhuis
Château Julia is het kleine, ambachtelijke domein van Sophie Martin. Ze bezit 0,6 hectare in Pauillac, tussen Latour en Lynch-Bages, en 4,3 hectare in de Haut-Médoc, nabij Camensac en Branaire-Ducru. Hier worden de druiven met de hand geplukt en in conversie naar biologische teelt verzorgd, met een strenge selectie en vinificatie in rvs-tanks.
Proefnotitie
Diep paarsrode wijn met een verfijnde geur van aalbes, kers, pruim en laurier. De smaak is vol en intens met rijp fruit, stevige tannines en harmonieuze frisheid. Lange afdronk met zoethout en notige nuances.
Wijn & gerecht
Lekker te drinken bij geroosterde vlees- en bbq-gerechten, pasta met rood vlees en pittige harde kazen; ook bij gegrilde vegetarische gerechten. Denk aan steak bordelaise, vega-spiesjes van de bbq en tagliatelle met biefstukreepjes en pompoen.
Houdbaarheid
Op z’n mooist tussen 2 en 8 jaar na de oogst.
Specificaties van de wijn
- Alcoholpercentage: 14.5%
- Druivenras: overwegend merlot, aangevuld met cabernet sauvignon en petit verdot
- Wijnproducent: Château Julia
- Land: Frankrijk
- Gebied: Haut-Médoc, Bordeaux
- Smaak profiel: krachtig en soepel; vol en intens met harmonieuze frisheid