Château Poitevin is een van de vele, vrij anonieme cru bourgeois-producenten in het noordelijke deel van de Médoc. Dit gebied ligt tamelijk ver verwijderd van de 'grote namen' in de Haut-Médoc en het is daarom verklaarbaar dat producenten in deze uithoek van Bordeaux geen grote bekendheid genieten.
Hier komt weliswaar geen wijn van grand cru-niveau vandaan, maar wel uitermate goede en plezierige Bordeaux. Zoals van dit wijngoed, waar Guillaume en Natacha Poitevin de wijngaarden met 55% cabernet sauvignon, 40% merlot en 5% petit verdot bewerken volgens de 'agriculture raisonnée'. Deze werkwijze omvat onder meer een minimum aan gewasbeschermingsmiddelen.
Hier wordt Médoc gemaakt op klassieke wijze, in nauwe samenwerking met de bekende oenoloog Antoine Médeville. Na de vergisting rijpt Poitevin ongeveer twaalf maanden in kleine eikenhouten fusten. En wat voor fusten! Het merendeel van Poitevins vaten is afkomstig van niemand minder dan Mouton Rothschild, dat voornamelijk met nieuwe vaten werkt en ze daarna doorverkoopt. Het resultaat is een heerlijke Bordeaux, die z’n geld dubbel en dwars waard is.
Over het wijnhuis
Château Poitevin is een van de vele cru bourgeois-producenten in het noordelijke deel van de Médoc. Dit gebied ligt tamelijk ver verwijderd van de 'grote namen' in de Haut-Médoc en het is daarom verklaarbaar dat Château Poitevin en collegae in deze uithoek van Bordeaux geen grote bekendheid genieten. Hier komt weliswaar geen wijn van grand cru-niveau vandaan, maar wel uitermate goede en plezierige Bordeaux. Zoals van dit wijngoed, waar Guillaume en Natacha Poitevin de wijngaarden met 55% cabernet sauvignon, 40% merlot en 5% petit verdot bewerken volgens de 'agriculture raisonnée'. Hier wordt Médoc gemaakt op klassieke wijze, in nauwe samenwerking met de bekende oenoloog Antoine Médeville. Na de vergisting rijpt Poitevin ongeveer twaalf maanden in kleine eikenhouten fusten.
Proefnotitie
Volrood van kleur en fraai en intens van geur, met nuances van eikenhout, licht geroosterde geuren en rijp rood bessig fruit. Rond en evenwichtig van smaak, met een lange aromatische afdronk.
Wijn & gerecht
Lekker te drinken bij rood vlees, wild en ovengerechten; bijvoorbeeld biefstuk, hertenbiefstuk en ovenschotels. Ook goed bij stoofschotels uit de oven, zoals runderstoof of wildstoof.
Houdbaarheid
Op dronk vanaf drie à vier jaar na de oogst en gemakkelijk tot tien jaar houdbaar.
Specificaties van de wijn
- Alcoholpercentage: 13.5%
- Druivenras: cabernet sauvignon (55%), merlot (40%), petit verdot (5%)
- Wijnproducent: Château Poitevin
- Land: Frankrijk
- Gebied: Médoc, Bordeaux
- Smaak profiel: evenwichtig en aromatisch; eikenhout, licht geroosterd, rijp rood bessig fruit