De resultaten die zijn behaald met deze Cuvée zijn werkelijk verbazingwekkend. De druiven met een rijke zuurtegraad inspireerden Ca dei Frati om een mousserende wijn volgens de klassieke methode te produceren die zich kan meten met de beste mousserende wijnen uit Italië. Er werd 10% Chardonnay toegevoegd aan de Turbiana om de jeugdige uitbundigheid van de inheemse druif te verzachten. Na een rustperiode van minstens 24 maanden op de droesem in de fles, komt de sprankeling tot leven in een uiterst verfijnde stijl.
Over het wijnhuis
Ca dei Frati is een gerenommeerd familiebedrijf dat al generaties lang het wijnlandschap van Lugana vormgeeft. Ze beheren momenteel 200 hectare wijngaarden, goed voor 10 procent van de Lugana DOC. Naast de karakteristieke I Frati Lugana produceert Ca dei Frati ook bekroonde rode wijnen en volle witte wijnen zoals Pratto en Brolettino. Het wijnhuis weet traditie en innovatie te combineren, waardoor hun wijnen wereldwijd geliefd zijn.
Sinds 1939
Er was eens...
Het wijnhuis Ca dei Frati is al bekend sinds 1782, zoals blijkt uit een document waarin wordt verwezen naar "een huis met kelder gelegen in Lugana in de tener di Sermion bekend als de plaats van de Broeders". In 1939 verhuisde Felice Dal Cero, zoon van Domenico, reeds wijnbouwer in Montecchia di Crosara, in de streek van Verona, naar dat huis in Lugana di Sirmione, en realiseerde zich onmiddellijk de grote roeping van het gebied voor de wijnproductie. Na dertig jaar werk in de wijngaard en de kelder, in 1969, nam zijn zoon Pietro deel aan de geboorte van de DOC, door te beginnen met het bottelen van zijn eerste label Lugana Casa dei Frati, later Ca dei Frati genoemd. In 2012 overleed Pietro Dal Cero en liet zijn nalatenschap na aan zijn vrouw Santa Rosa en hun kinderen Igino, Gian Franco en Anna Maria, die het bedrijf met dezelfde passie en vastberadenheid leiden.
Proefnotitie
In het glas krijgen we fijne, constante bubbels, een goudgele kleur met groene reflecties. In de neus is het geurig, met tonen van biscuit en hazelnoot, hooi en gerijpte tabak. De fluweelzachte en romige koolzuurhoudende sensatie maakt plaats voor een levendige zuurgraad die de speekselproductie stimuleert en de biscuit- en hazelnoottonen weer naar voren brengt.
Wijn & gerecht
Uitstekend bij oesters, sashimi, ceviche, fritto misto, tempura, carpaccio van zeebaars, lichte pasta met zeevruchten, risotto ai frutti di mare, kip of kalkoen met citroen en milde, romige kazen.
Houdbaarheid
Op dronk nu; ontwikkelt zich mooi gedurende 3 tot 5 jaar na oogst.
Specificaties van de wijn
- Alcoholpercentage: 13.0%
- Druivenras: Turbiana met 10% Chardonnay
- Wijnproducent: Ca dei Frati
- Land: Italië
- Gebied: Lugana, Lombardije
- Fles inhoud: 0,75 L
- Smaak profiel: droog (extra brut), fris, verfijnde zuren, biscuit- en hazelnoottonen
- Kleur / soort wijn: mousserende wijn, Extra Brut