Met zeven hectaren wijngaarden van zijn familie begon Sébastien Dampt in 2007 zijn eigen domein, Domaine Sébastien Dampt. Wat de vinificatie betreft houdt Sébastien het eenvoudig, in de voetsporen van zijn vader en opa. Behalve de grand cru’s worden alle wijnen in stalen tanks gevinifieerd.
Dit zorgt voor de klassieke strakke, mineralige stijl die Chablis zo aantrekkelijk maakt. Bovendien is de terroir-expressie zo het grootst. Immers, het enige verschil tussen de wijnen is het perceel dat ze voortgebracht heeft.
Sébastien wordt gezien als een van de rijzende sterren van Chablis, en zijn wijnen krijgen prachtige scores bij internationaal gerenommeerde wijnjournalisten als Jancis Robinson en Robert Parker. Het is ons wel duidelijk: deze jonge wijnmaker is iemand om in de gaten te houden.
Deze premier cru komt van een perceel met ruim zestig jaar oude chardonnay-stokken in Vaillons, een van de bekende cru’s van Chablis. Het perceel is op het oosten georiënteerd, waardoor de druiven van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat zon krijgen en dus mooi kunnen rijpen.
De bodem is een mix van klei en kalk, waaronder de beroemde Kimmeridge-bodem die Chablis z’n specifieke karakter geeft. Drink deze premier cru bij voorkeur bij een romige maaltijd met vis of paddenstoelen, of natuurlijk bij een schaal oesters! Grote klasse!
Over het wijnhuis
De liefde voor het wijn maken zit de jonge Sébastien in het bloed. Hij groeide op in de wijngaarden van Chablis, waar zijn familie al zo’n 150 jaar wijn maakt. Na een opleiding in Beaune en diverse stages in Frankrijk en Australië keerde hij in 2005 terug naar het ouderlijke Domaine Daniel Dampt. Met 7 hectare wijngaarden van de familie begon hij in 2007 vervolgens zijn eigen domein. Sébastien is gevestigd in Milly, iets ten westen van Chablis. Zowel premier cru Côte de Léchet als Vaillons ligt op steenworp afstand van het domein. Maar liefst de helft van Sébastiens wijngaarden hebben premier cru-status. Zijn village-wijngaarden liggen verspreid over verschillende percelen. Het grootste perceel heeft 45 jaar oude stokken. In 2017 heeft Sébastien een nieuwe wijngaard aangeplant in Petit Chablis, waarmee hij zijn totale wijngaard-areaal naar 8 hectare heeft gebracht. Wat de vinificatie betreft houdt Sébastien het eenvoudig, in de voetsporen van zijn vader en opa. Behalve de grand cru’s worden alle wijnen in stalen tanks gevinifieerd. Dit zorgt voor de klassieke strakke, mineralige stijl die Chablis zo aantrekkelijk maakt. Bovendien is de terroirexpressie zo het grootst. Immers, het enige verschil tussen de wijnen is het perceel dat ze voortgebracht heeft. Sébastien wordt gezien als een van de rijzende sterren van Chablis, en zijn wijnen krijgen prachtige scores bij internationaal gerenommeerde wijnjournalisten als Jancis Robinson en Robert Parker. Het is ons wel duidelijk: deze jonge wijnmaker is iemand om in de gaten te houden.
Proefnotitie
Krachtige droge witte wijn met een aangenaam aroma waarin florale nuances, caramel en rijpingstonen. De smaakstructuur is vol en evenwichtig met een lange, geurige afdronk.
Wijn & gerecht
Lekker te drinken bij verfijnde visgerechten, gevogelte en romige vleessauzen. Denk aan tarbot of zeetong, kip in roomsaus en kalfsvlees met roomsaus.
Houdbaarheid
Op dronk vanaf twee jaar na oogst, gemakkelijk tot zes jaar na oogst houdbaar.
Specificaties van de wijn
- Alcoholpercentage: 13.0%
- Druivenras: Chardonnay
- Wijnproducent: Domaine Sébastien Dampt
- Land: Frankrijk
- Gebied: Chablis, Bourgogne
- Smaak profiel: Droog, strak, mineralig