Soave is er van zeer matig tot groots. De soave van de broers Sandro en Claudio Gini behoort tot de laatste categorie en is een van de allerbeste van de streek. Het geheim van Gini is de beperkte productie, gezonde wijnstokken die soms wel 80 jaar oud zijn en een vakkundige vinificatie. De Contrada Salverenza is gemaakt van 100% garganegadruiven, met de hand geplukt. Bijzonder is dat deze witte wijn ook een melkzuurgisting ondergaat en daarna ongeveer 9 maanden lang op de gistcellen rijpt, in kleine eikenhouten fusten. Het wijnmagazine Perswijn beoordeelde deze witte wijn in een grote vergelijkende soaveproeverij als beste van de streek.
Over het wijnhuis
In vrijwel ieder wijnbedrijf zitten veel, heel veel uren hard werk. Dat geldt ook voor Azienda Agricola Gini, van de broers Sandro en Claudio Gini. Hun voorouders hebben de wijngaarden feitelijk met hun blote handen gevormd en het bedrijf is gebouwd op hun kennis en ervaring.
Wijngoed Gini, 25 hectare groot, ligt in de streek Veneto (Noordoost-Italië); om precies te zijn in het dorp Monteforte d’Alpone. Dat ligt in Soave Classico, het deel van het wijngebied waar de beste Soave gemaakt wordt. De wijnstokken staan er op zonnige hellingen in zeer goed onderhouden wijngaarden. De gevarieerde grondsoorten van de verschillende percelen – waaronder heel bijzondere, zoals La Froscà – geven de wijnen elk hun eigen karakter. De opbrengst van de vaak oude wijnstokken wordt laag gehouden, wat de wijnen nog meer diepte geeft.
Na de oogst gaan de druiven naar de nieuwe, indrukwekkende kelder van de gebroeders Gini. Bij de nieuwbouw zijn zoveel mogelijk bestaande materialen hergebruikt. In het ondergrondse, uit de rotsen gehakte deel kunnen de wijnen bij een stabiele temperatuur en de juiste luchtvochtigheidsgraad rustig rijpen in vaten. En voor wie nog een vooroordeel tegen Soave koestert: alle wijnen van deze sympathieke broers zijn verbijsterend lekker, rijk en gestructureerd.
Proefnotitie
Volgeel van tint en complex van aroma, met nuances van rijpe perzik, abrikoos en appel. De evenwichtige, volle droge smaak eindigt met een lange aromatische en frisse afdronk. Rijke wijn.
Wijn & gerecht
Lekker te drinken bij visgerechten, gevogelte en romige pastagerechten. Denk aan gegrilde zalm of tongfilet, geroosterde kip of kip in roomsaus, en pasta Alfredo of tagliatelle met roomsaus.
Houdbaarheid
Op dronk vanaf twee jaar en prima houdbaar tot zeker vier jaar na oogstdatum.
Specificaties van de wijn
- Alcoholpercentage: 13.0%
- Druivenras: Garganega
- Wijnproducent: Azienda Agricola Gini
- Land: Italië
- Gebied: Soave Classico, Veneto
- Smaak profiel: Droog, vol, aromatisch en fris
- Onderscheidingen: Perswijn: beste van de streek in een grote vergelijkende Soave-proeverij