Over het wijnhuis
De geschiedenis van Weingut Reichsrat von Buhl is lang en eerlijk gezegd nogal saai en ingewikkeld. Laten we zeggen dat het begon in 1849 met Franz Peter Buhl en bijna eindigde in 1952 met de dood van de kinderloze Frieda Piper von Buhl. Het wijngoed ging naar een vriend, Georg Enoch von und zu Guttenberg en werd daarna eigendom van zijn erfgenamen. Inmiddels zijn de erven van de te jong gestorven Achim Niederberger eigenaar.
Fraaie achternamen leveren natuurlijk niet per se fraaie wijnen op, maar Reichsrat von Buhl heeft zich altijd onderscheiden door zijn kwaliteit. Het is gevestigd in de Pfalz en bezit wijngaarden op de beste plekken van de streek, rond de dorpen Deisdesheim en Forst. Natuurlijk bewerkt dit Weingut zijn wijngaarden biologisch. Dat draagt bij aan de zuiverheid en complexiteit van de wijnen, kwaliteiten waar dit wereldwijd gerespecteerde bedrijf om bekendstaat.
Als het om rode wijn gaat, wil Reichsrat von Buhl maar één druif in de fles en dat is spätburgunder. Voor zijn witte wijnen is het minder eenkennig. Natuurlijk staat de eigen topdruif riesling bovenaan de lijst, maar daarnaast wordt er grauburgunder, weissburgunder, sauvignon blanc en zelfs chardonnay geteeld. Een teken dat Reichsrat von Buhl helemaal op z’n plaats is in de 21e eeuw. Sinds 2021 is Simone Frigerio de verantwoordelijke keldermeester.
Proefnotitie
Droge, krachtige riesling met rijpe citrus, perzik en abrikoos, zilt-minerale spanning, fijne kruidigheid en een lange, precieze afdronk.
Wijn & gerecht
Uitstekend bij oesters, ceviche, sushi en sashimi, gegrilde zeebaars, kalfsvlees met citroenboter, asperges en Aziatische gerechten met gember en limoen.
Houdbaarheid
Op dronk vanaf release; bereikt zijn hoogtepunt na 3-5 jaar en houdt 10-15 jaar na de oogst moeiteloos aan.
Specificaties van de wijn
- Alcoholpercentage: 15.0%
- Druivenras: Riesling
- Wijnproducent: Reichsrat von Buhl
- Land: Duitsland
- Gebied: Pfalz
- Smaak profiel: Droog, krachtig, mineraal, citrus en steenfruit