De witte wijnen van Stefan Winter behoren tot de top in Duitsland. Niet zo gek, want Winter deed aan het begin van zijn carrière al ervaring op bij twee beroemde Duitse topproducenten: Bassermann-Jordan in de Pfalz en Keller in Rheinhessen.
In 2013 ontving hij de ultieme erkenning voor zijn talent, in de vorm van toetreding tot het exclusieve Verband Deutscher PrädikatsweinguÌter (VDP). Stefans specialismen zijn riesling en de Bourgondische druiven chardonnay, weiss- en grauburgunder.
Hij teelt ze in wijngaarden op de kalkrijke grond rond het dorpje Dittelsheim-Heßloch. Winter werkt biologisch, maar heeft vanwege de vele extra administratieve handelingen geen officiële certificering aangevraagd.
Stefan vindt het biokeurmerk ook geen verkoopargument. De kwaliteit van zijn wijnen is voor hem het enige dat telt. Zijn instap-Riesling is dan ook voorbeeldig en – gezien de prijzen van vergelijkbare wijnen – een koopje!
Over het wijnhuis
Stefan Winter geldt als een van de aanstormende talenten in Duitsland. Sinds 2000 is hij wijnmaker van het gelijknamige familiebedrijf in Dittelsheim, gelegen in het zuiden van Rheinhessen. Rondom de wijnkelder beheert hij ongeveer 21 hectare wijngaard. Ruim 65% van de productie is riesling.
De beste wijngaarden bevinden zich op smalle terrassen met arme, kalksteenhoudende bodems. Kalksteen heeft als belangrijke eigenschap dat water in kleine hoeveelheden wordt afgegeven aan de wijnstokken, waardoor de rijping van de druiven langzaam en gelijkmatig verloopt. Dit komt de kwaliteit zeer ten goede. De wijnen van Stefan Winter blinken uit in zuiverheid en fraicheur.
Sinds 2013 is de jonge Stefan Winter lid van het prestigieuze Verband Deutscher Prädikatsweingüter (VDP), waartoe alleen de beste Duitse wijnproducenten behoren. De toonaangevende wijngids Gault Millau (2013) schrijft: 'Die Ortsweine sind bei Riesling, Weissburgunder und Silvaner echte Benchmarks'. En zo'n statement telt in Duitsland!
Proefnotitie
Zuiver geurende Riesling met een fris aroma van limoen en citrus. De smaak zet sappig en rond in en blijft heerlijk fris aanhouden.
Wijn & gerecht
Lekker te drinken bij pittige Aziatische gerechten en zoetwatervis. Bijvoorbeeld pittige curry of pad thai, gegrilde forel of snoekbaars, en zuurkool.
Houdbaarheid
Op dronk vanaf één jaar en goed houdbaar tot vijf jaar na de oogst.
Specificaties van de wijn
- Alcoholpercentage: 12.0%
- Druivenras: Riesling
- Wijnproducent: Stefan Winter
- Land: Duitsland
- Gebied: Rheinhessen
- Smaak profiel: fris, sappig en rond; aroma van limoen en citrus