Het Californische familiebedrijf Talley Vineyards bestaat al sinds 1986. Het bevindt zich in de Arroyo Grande Valley in de regio Central Coast. Hun wijngaarden profiteren van de koele windinvloed vanaf de Stille Oceaan. Talley staat dan ook bekend om z’n stijlvolle, verfijnde en gebalanceerde Chardonnays en Pinot Noirs.
Als het om Pinot gaat, zijn de Talleys echte pioniers: ze waren in 1982 de eerste om pinot noir aan te planten in de Arroyo Grande Valley. Hun grote inspiratie zijn de wijnen uit de Bourgogne. Het domein maakt naar eigen zeggen dan ook ‘een bourgondische stijl met Californische invloed’.
De Estate Pinot Noir is Talleys rode visitekaartje. Dankzij het relatief koele klimaat in San Luis Obispo Coast, kunnen de druiven langzaam en geleidelijk rijpen. Dit zorgt voor aromatische wijnen met frisse zuren. Na de vergisting rijpt de wijn voor dertien maanden in vaten van Frans eiken, waarvan 30% nieuw.
Aldus is de Estate Pinot verfijnd en levendig, met rijp fruit en een fraaie, subtiele eikeninvloed. Hij smaakt verleidelijk naar frambozen, kersen, peper en ceder en heeft een aanhoudende afdronk. Drink deze mooie wijn op zichzelf, of in combinatie met smaakvolle groente- of gevogelte-gerechten.
Over het wijnhuis
Talley Vineyards behoort, net als bijvoorbeeld Ridge en Ramey, tot de gevestigde orde van de Californische wijnbouw. Talleys geschiedenis begint officieel in 1986, het oprichtingsjaar van het domein in de Central Coast. Maar de familie Talley heeft al veel langer ervaring in de agrarische sector. Oliver Talley begon in 1948 een groentekwekerij in de Arroyo Grande Valley in San Luis Obispo County. Olivers zoon Don en diens vrouw Rosemary Tally plantten vervolgens de eerste wijngaarden aan en legden de basis voor het huidige wijngoed.
Vandaag de dag staat Talley Vineyards onder leiding van Brian Talley, die met trots de derde generatie vertegenwoordigt. Het domein staat met name bekend om hun klassieke, bourgondische Chardonnays en Pinot Noirs. Dat Talley een dergelijke wijnstijl kan maken hangt deels samen met het bijzondere terroir van San Luis Obispo County. De wijngaarden liggen op slechts zeven kilometer van de Grote Oceaan, wat zorgt voor een relatief koel klimaat. Het glooiende landschap beschikt bovendien over een divers terroir. Zo heeft Rosemary’s Vineyard vooral klei met schist, Rincon Vineyard klei met kalk en Stone Corral Vineyard vooral klei met zand.
Daarnaast gaat wijnmaker Eric Johnson in de kelder op terughoudende, traditionele wijze te werk. Zijn filosofie? “Grow great grapes, nail the pick and get out of the way.” Net als in de Bourgogne oogst hij met de hand en maakt hij gebruikt van ‘natuurlijke’, op de druif aanwezige gisten. Daarnaast vergist hij de wijnen in eikenhouten fusten en rijpt hij de wijnen in overwegend gebruikte en deels nieuwe eikenhouten vaten.
Deze combinatie van factoren levert een prachtig portfolio op, met indrukwekkende single vineyard-wijnen en (gezien de prijs) steengoede blends van eigen wijngaarden. Om Talley zelf te citeren: ‘Burgundian style with California influence: approachable minerality, delicate fruit, and refreshing energy.’
Proefnotitie
Licht robijnrode wijn met een gelaagde geur van kers, framboos, sinaasappelschil en subtiel eiken. De smaak is mild en heerlijk sappig met rijp rood fruit, evenwichtige frisheid en fijne, zijdezachte tannines. Complexe finale met nuances van peper en kaneel.
Wijn & gerecht
Lekker te drinken bij verfijnde gerechten, geroosterd gevogelte, runderstoof en pastagerechten met paddenstoelen en olijven. Denk aan gebraden kip met aardappels en bietjessalade, pittig sukadevlees of spaghetti met paddenstoelen, rucola en olijven.
Houdbaarheid
Op z’n mooist tussen 2 en 10 jaar na oogstdatum.
Specificaties van de wijn
- Alcoholpercentage: 13.5%
- Druivenras: Pinot Noir
- Wijnproducent: Talley Vineyards
- Land: Verenigde Staten
- Gebied: San Luis Obispo Coast, Central Coast, Californië
- Smaak profiel: Elegante, sappige pinot met rijp rood fruit, frisse zuren, subtiel eiken en zijdezachte tannines