De wijnbouwers in de Zuid-Franse streek Limoux organiseren elk jaar een gastronomisch festijn waarbij de opbrengst van de wijnverkoop ten goede komt aan de restauratie van de kerk van het organiserende dorp. Een topkok die is bekroond met drie Michelinsterren zwaait er de scepter. Dit evenement genaamd Toques et Clochers is inmiddels een fenomeen in culinaire kringen.
Binnen de streek worden de wijnen van de verschillende terroirs apart gebotteld. De wijngaarden van het terroir Autan bevinden zich op de heuvels rond het stadje Limoux, in het hart van de wijnstreek. Hier is het klimaat het warmst en droogst van de omgeving. Hierdoor is deze wijn als eerste van de vier terroirs op dronk. Na de pluk volgt, zoals bij veel grote witte wijnen, de gisting en rijping in kleine eikenhouten fusten.
Geen zin om de prijs te betalen voor een goede bourgogne? Dan is dit het alternatief!
Over het wijnhuis
Proefnotitie
Complexe, rijke chardonnay met gedoseerd eiken, toast en rijp geel fruit in het aroma. De smaak is krachtig en elegant, met veel aromatische lengte.
Wijn & gerecht
Lekker te drinken bij visvoorgerechten en verfijnde patés. Denk aan zalmtartaar, ceviche of garnalencocktail, en een fijne paté de campagne.
Houdbaarheid
Gemakkelijk houdbaar tot vier jaar na de oogst.
Specificaties van de wijn
- Alcoholpercentage: 13.0%
- Druivenras: Chardonnay
- Wijnproducent: Sieur d’Arques (Toques et Clochers)
- Land: Frankrijk
- Gebied: Limoux, Languedoc
- Smaak profiel: complex, rijk, krachtig en elegant