Garnacha is na tempranillo het meest aangeplante druivenras in de populaire Riojastreek. Hij wordt vooral gebruikt in assemblages. Voor monocépages (wijnen van één druif) is garnacha geen geliefde kandidaat, omdat de druif lastig te telen is en een laag rendement geeft. Wijnboeren noemen ‘m dan ook wel ‘la maldita’, oftewel 'de vervloekte'.
Rafael Vivanco gaat ‘de vervloekte’ echter niet uit de weg en maakt er zelfs een bijzonder aantrekkelijke 100% Garnacha van. Rafael is dan ook niet de eerste de beste wijnmaker. Hij is in Bordeaux opgeleid tot oenoloog en wordt door de Engelse wijnschrijver Tim Atkin genoemd als een van de meest succesvolle modernisten van de Rioja. Zo bewijst ook zijn verleidelijke Maldita.
De handgeplukte druiven komen van relatief koel gelegen wijngaarden, waardoor ze hun fraaie fruitaroma’s behouden. Ze vergisten vervolgens in grote tanks; slechts 10% rijpt een paar maanden in kleine eikenhouten vaten. Pittig en fris en daardoor het best van smaak als u er iets bij eet.
Over het wijnhuis
Bodegas Vivanco in het Spaanse Rioja is geen doorsneebodega. Het is een familiebedrijf met diepe wortels in de traditie van de regio. Maar het heeft ook een duidelijke visie op de toekomst. En die reikt verder dan alleen goede wijn maken: de bodega wil de kennis van en liefde voor wijncultuur vergroten én verspreiden. Dat doet het bedrijf met oenologische projecten, maar ook met een heel bijzonder eigen wijnmuseum.
Vivanco werd opgericht door Pedro Vivanco, een man met grote dromen en dito energie. Inmiddels leiden zijn zoons Rafael en Santiago het bedrijf. De wijngaarden ervan zijn verspreid over het noorden van Rioja. Dat betekent een gevarieerd landschap, met diverse bodemsoorten en lokale klimaten. Zo kan ieder druivenras groeien op de plek waar het optimaal gedijt, aldus wijnmaker Rafael. Hij teelt onder andere garnacha, tempranillo, graciano, mazuelo en viura.
De druiven worden verwerkt in een nieuwe, ondergronds gebouwde wijnmakerij, die midden in de wijngaarden ligt. Ze is voorzien van moderne technieken voor optimale wijnkwaliteit, zoals verplaatsing van de druiven met behulp van de zwaartekracht, en computergestuurde persen die geen milligram te veel of te weinig druk uitoefenen. Alles om wijnen te maken die authentiek zijn en hun herkomst tonen – wijnen die 100% Rioja zijn.
Proefnotitie
Volrode wijn met licht paarse nuances. Heerlijk fruitig van geur met frambozen en bramen, sappig en fris van smaak met een ronde, soepele en aromatische afdronk.
Wijn & gerecht
Lekker te drinken bij koude schotels en vleesgerechten. Denk aan charcuterie, pastasalade of aardappelsalade, en bij vlees aan biefstuk, gegrilde kip of gehaktballetjes.
Houdbaarheid
Nu op dronk, gemakkelijk tot drie jaar na oogst houdbaar.
Specificaties van de wijn
- Alcoholpercentage: 14.0%
- Druivenras: Garnacha
- Wijnproducent: Bodegas Vivanco
- Land: Spanje
- Gebied: Rioja
- Smaak profiel: Fruitig, fris, rond en soepel