De zuidelijke Rhône staat van oudsher bekend om de hoge kwaliteit rosé. Al bij de invoering van het Franse classificatiesysteem in 1936 kreeg rosé uit Tavel een eigen appellation.
Le Clos du Caillou maakt in deze kwaliteitstraditie een prachtige rosé van biologische grenache-, en cinsaultdruiven, geoogst met een laag rendement van 29 hectoliter per hectare. Hij is daardoor krachtig van smaak, met aroma’s van rijpe rode vruchten en de zo typische milde Rhône-kruidigheid. Uniek en heel herkenbaar.
Le Caillou Rosé excelleert bij zomerse gerechten zoals vlees en vis van de grill of maaltijdsalades. Maar ook zomaar op het terras met wat kleine hapjes is 'ie niet te versmaden. Heel fraai!
Over het wijnhuis
Le Clos du Caillou in de Rhône staat wereldwijd bekend om zijn prachtige Châteauneuf-du-Pape. Toch vallen de wijngaarden van het domein officieel niet binnen de AOC. Dat heeft alles te maken met de eigenzinnigheid van de eerste eigenaar: die wilde in 1936 de deskundigen die zijn bedrijf kwamen beoordelen niet op zijn grond toelaten. En dus heeft Sylvie Vacheron, de huidige eigenaar, een bedrijf dat het terroir van de beroemde appellation Châteauneuf-du-Pape deelt, maar er niet toe behoort.
Sylvies vader, Claude Pouizin, kocht Le Clos du Caillou in 1956. Het werk was toen puur op druiventeelt gericht en de hele oogst ging naar de coöperatie. Pas in 1993 werd er voor het eerst weer wijn gemaakt. In 1995 namen Sylvie en haar (inmiddels overleden) echtgenoot het domein over en begonnen aan een hele reeks vernieuwingen.
Samen met wijnmaker Bruno Gaspard beheert Sylvie nu het domein, dat 44 hectare wijngaarden in de Côtes du Rhône bezit en 9 hectare in Châteauneuf-du-Pape. Het hele bedrijf is gecertificeerd biologisch. Ook staan er druiven aangeplant die van oudsher goed gedijen in de warmte van het Rhônegebied, zoals grenache, syrah en (voor wit) roussanne. Er wordt met zachte hand wijn van gemaakt, die soepel, rond en vooral zijdezacht is.
Proefnotitie
Zalmroze van kleur, fris en fruitig van geur, met nuances van rijpe rode vruchten en milde kruiden. Fraaie droge rosé met een volle, krachtige smaak en een aanhoudende, evenwichtige afdronk.
Wijn & gerecht
Lekker te drinken bij milde tot pittige gerechten, koude schotels en gerechten van de grill. Denk aan koude (pasta)salades, gegrilde kip of vis, en gegrilde groenten.
Houdbaarheid
Op zijn best binnen twee jaar na de oogst, goed houdbaar tot zeker vier jaar.
Specificaties van de wijn
- Alcoholpercentage: 13.5%
- Druivenras: Grenache, Cinsault
- Wijnproducent: Le Clos du Caillou
- Land: Frankrijk
- Gebied: Rhône, Côtes du Rhône
- Smaak profiel: Droog, fris en fruitig, vol en krachtig met milde Rhône-kruidigheid