Over het wijnhuis
Hoewel de automatisering ver is doorgedrongen in onze wereld, zijn er nog altijd dingen die alleen mensenhanden kunnen doen. Het verzorgen en oogsten van de druiven in Condrieu en Côte Rôtie bijvoorbeeld. Hier, in de noordelijke Rhône, liggen de wijngaarden van Domaine Rémi Niero op steile hellingen langs de rivier. Met machines kun je er niets beginnen.
In Condrieu, thuisbasis van de druif viognier, bezit het domein 3 hectare verdeeld over 6 percelen en in Côte Rôtie, waar syrah de hoofdrol speelt, 2 percelen die samen 2 hectare beslaan. De zomers zijn er droog en heet, al valt er in de rest van het jaar regelmatig een bui. De granietbodems houden echter niet veel water vast: dit type ondergrond bestaat uit heel fijne deeltjes van mineralen als veldspaat en mica, gemengd met kwarts en zand. Hard werken voor de druiven dus, wat de smaak alleen maar bevordert.
Rémi is de derde generatie in dit familiebedrijf. Hij bewerkt zijn wijngaarden op duurzame wijze. Niet alleen om betere druiven te telen, maar ook voor het behoud van het bijzondere landschap van de met muurtjes omzoomde wijngaardterrassen. Voor Rémi ligt de essentie van het wijnmaken vooral in de wijngaard: zijn wijnen moeten tonen waar ze vandaan komen. En dat doen ze, met hun complexe aroma’s, intense smaak en lange afdronk.
Proefnotitie
Rijke, aromatische Condrieu met aroma’s van abrikoos, perzik, oranjebloesem en honingbloesem, aangevuld met subtiele tonen van amandel en kruidigheid. In de mond vol en romig, met rijp geel fruit, florale impressies, een vleugje zilt-mineraliteit en frisse zuren die voor balans zorgen. Lange, gelaagde afdronk.
Wijn & gerecht
Uitstekend bij coquilles, kreeft, gevogelte met romige sauzen, milde Aziatische gerechten en romige of halfzachte kazen.
Houdbaarheid
Nu te drinken, mooi op dronk van 2025 tot 2030; houdbaar tot circa 2032 bij goede bewaark conditions.
Specificaties van de wijn
- Alcoholpercentage: 14.0%
- druivenras: viognier
- wijnproducent: Domaine Rémi Niero
- land: Frankrijk
- gebied: Condrieu, noordelijke Rhône
- smaak profiel: vol, aromatisch, droog