De grote klasse van Toscaanse vernaccia is bij Italiaanse gastronomen bekend. Ingetogen van geur, maar krachtig en aanhoudend van smaak en dus een uitstekende begeleider van klassieke, verfijnde gerechten.
Hoewel veel lokale vernaccia het niveau van eenvoudige trattoria-huiswijn niet ontstijgt, is er een gerespecteerde groep producenten die verrukkelijke wijnen maakt. Zoals Panizzi, die onder leiding van Simone Niccolai geldt als een van de lokale toppers.
De wijngaarden liggen direct rond de kelders en de druiven worden na de handmatige pluk snel gekoeld en vergist. Wijnmaker Walter Sovran voegt een klein deel, ongeveer 6%, manzoni- en trebbianodruiven toe en laat de wijn vervolgens geruime tijd rijpen in een tank. Dit is geen wijn om piepjong, net na de gisting te drinken.
Pas na enkele maanden rijping opent de wijn zich en toont z’n kwaliteiten. Deze mooie droge witte wijn heeft een delicaat aroma en een frisdroge smaak. Doet het goed als een origineel en exclusief aperitief of bijvoorbeeld bij gerechten met paddenstoelen (vederwild, kalfsvlees) of gepocheerde vis.
Over het wijnhuis
Hoewel Azienda Panizzi in San Gimignano (Toscane) tegenwoordig een serieus bedrijf is, begon het allemaal met een jongetje van twaalf. Giovanni Panizzi, afkomstig uit Lombardije, raakte op die leeftijd verslingerd aan de geuren en kleuren van Toscane en zo gauw hij kon, in 1979, kocht hij er een wijnbedrijf met wijngaarden.
Panizzi’s specialiteit was wijn van de witte druif vernaccia: de Vernaccia di San Gimignano. Tien jaar lang experimenteerde hij met nieuwe productiemethoden, op zoek naar de hoogste kwaliteit. In 1989 bracht hij zijn eerste Vernaccia op de markt en die was meteen een daverend succes. Daarmee zette Panizzi deze witte wijn weer op de kaart in het door rode wijnen gedomineerde Toscane.
Panizzi zelf is in 2010 overleden. Maar zijn erfenis is in goede handen bij de huidige eigenaar, Simone Niccolai. Het wijngoed groeit gestaag en omvat nu 70 hectare. Daarvan komen ook uitstekende rode wijnen als Chianti en Brunello. Specialiteit blijft echter Panizzi’s wereldwijd hoog gewaardeerde Vernaccia di San Gimignano. Een ingetogen en toch krachtige witte wijn, die vooral aan tafel (asperges, risotto met zeevruchten, gebakken vis, gegrilde kip) tot zijn recht komt. Michelangelo was er al dol op – en aan zijn smaak hoeft niemand te twijfelen.
Proefnotitie
Droge Italiaanse witte wijn met een genuanceerd aroma van bloemen, anijs en wat amandel. De smaak is zacht en rond en blijft lang aromatisch nasmaken.
Wijn & gerecht
Lekker te drinken bij paddenstoelengerechten, blank gevogelte en gepocheerde vis. Denk aan risotto met paddenstoelen, geroosterde kipfilet of gepocheerde kabeljauw.
Houdbaarheid
Vanaf de botteling op dronk en houdbaar tot ongeveer drie jaar na de oogst.