De wijnbouwers in de Zuid-Franse streek Limoux organiseren elk jaar een gastronomisch feest waarbij de opbrengst van de wijnverkoop ten goede komt aan de restauratie van de kerk van het organiserende dorp. Dit evenement, waarbij een topkok - bekroond met drie Michelinsterren - de scepter zwaait, is inmiddels een fenomeen in culinaire kringen.
De wijnen van de verschillende terroirs (gebieden) worden apart gebotteld. In het terroir Océanique bevinden zich de meest koel gelegen wijngaarden waardoor de druiven bijna twee weken later rijpen dan elders. Het gevolg hiervan is dat deze wijn een chablis-achtig karakter heeft. Na de pluk gist en rijpt de wijn gedurende negen maanden in kleine eikenhouten fusten. Desondanks is de houtgeur en -smaak uitstekend gedoseerd.
Over het wijnhuis
Proefnotitie
Frisse en aromatische chardonnay met wat vuursteen, toast en eikentonen. De smaak is vol, rond en fris, met een aanhoudende afdronk.
Wijn & gerecht
Lekker te drinken bij schaal- en schelpdieren en visgerechten. Denk aan oesters, mosselen, garnalen en visschotels zoals gegrilde witvis of zeevruchtenpasta.
Houdbaarheid
Op dronk vanaf twee jaar, gemakkelijk houdbaar tot vier à vijf jaar na de oogst.
Specificaties van de wijn
- Alcoholpercentage: 13.0%
- Druivenras: Chardonnay
- Wijnproducent: Sieur d’Arques (Toques et Clochers)
- Land: Frankrijk
- Gebied: Limoux (terroir Océanique), Languedoc
- Smaak profiel: fris, rond en vol met vuursteen, toast en subtiele eikentonen