Deze verleidelijke Zuid-Franse rosé is een blend van grenache en syrah. Wijnmaakster Jeanne Delaunay selecteert de druiven in de Aude en de Hérault. De warme Hérault geeft zeer rijpe druiven, die de wijn rondeur en een rijke smaak geven. De koelere Aude geeft druiven met meer frisheid, wat ervoor zorgt dat de rosé tegelijk een verkwikkend karakter heeft.
In de wijnkelder houdt Jeanne het eenvoudig. Na een korte schilinweking, die de rosé z’n mooie zachtroze kleur geeft, perst ze de druiven en laat ze het sap bij koele temperaturen vergisten in roestvrijstalen tanks.
Het resultaat is een heerlijk fruitige, doordrinkbare rosé, met een fraaie geur van wilde bosaardbeien en frambozen en een sappige, milde smaak. Hij is lekker op zichzelf, maar bijvoorbeeld ook bij een plank gedroogde vleeswaren, een zomerse salade, of kip- of groentespiezen van de barbecue.
Over het wijnhuis
De gepassioneerde Australische Nerida Abbott startte in 1996 in de Zuid-Franse Languedoc met een kleine wijnkelder in het dorpje Marseillette, aan de oever van het Canal du Midi. Na enkele jaren pionieren zocht ze samenwerking met Laurent Delaunay, telg van een 5e generatie wijnmakersfamilie uit de Bourgogne. Zijn technische kennis en voorkeur om vooral wijnen te maken met finesse en elegantie bracht dit kleine bedrijf al snel een geweldige reputatie. Inmiddels is Laurent de eigenaar/wijnmaker en produceert bijzonder fraaie wijnen waaronder de Fruits et Fleurs Sauvages. Kenmerkend is de herkomst van hoger gelegen wijngaarden in bijvoorbeeld de Aude en Cevennen en de loepzuivere vinificatie. Laurent maakte zijn 'boutique winery' compleet met de aankoop van percelen wijngaard in de Limoux waar hij het Domaine de la Métairie d'Alon vestigde. Hier produceert Laurent op Bourgondische wijze de mooiste Chardonnay en Pinot Noir met een knipoog naar de beroemde en exclusieve terroirs in de Bourgogne.
Proefnotitie
Licht zalmroze wijn met een subtiel fruitige geur van framboos, aardbei, watermeloen en anijs. Lichtvoetig en heerlijk verfrissend van smaak. De afdronk is soepel en mooi droog.
Wijn & gerecht
Lekker te drinken bij borrelhapjes, zeevruchten en frisse salades. Denk aan bruschetta, geroosterde gamba’s, een visbarbecue, koude aspergesalade of groentequiche.
Houdbaarheid
Nu drinken; houdbaar tot 3 jaar na de oogst.
Specificaties van de wijn
- Alcoholpercentage: 13.0%
- Druivenras: grenache, syrah
- Wijnproducent: Abbotts & Delaunay
- Land: Frankrijk
- Gebied: Languedoc (Aude en Hérault)
- Smaak profiel: fris, fruitig, droog