Bertrand Sourdais groeide op tussen de wijnranken in Chinon, maar maakte als eerste naam als wijnmaker in Spanje. Inmiddels combineert hij het beste van beide werelden met een wijngoed in Chinon (Domaine de Pallus) en twee in Ribera del Duero (Antídoto en Dominio de Es).
Sourdais is geen man van de gebaande paden. Zijn wijnen in Ribera del Duero maakt hij in Soria, de meest afgelegen en moeilijk begaanbare provincie van de streek, ingeklemd tussen twee bergketens. De weersomstandigheden zijn er nogal extreem, met risico op hagel en voorjaarsvorst. De percelen met oude stokken liggen verspreid en op grote hoogten. Geen wijngebied voor grote productie dus, des te meer voor wijnen met karakter.
Bertrand oogst de tinto fino (de lokale benaming voor de tempranillodruif) voor deze Antídoto overwegend in Soto de San Esteban, in maar liefst 671 verschillende percelen gelegen op zo’n 950 meter hoogte. De stokken zijn tussen de dertig en honderd jaar oud en staan aangeplant op zanderige kiezelbodems, wat de wijn aroma en soepele tannines geeft.
Na de handmatige pluk volgen de vergisting en rijping van acht maanden in vaten van Frans eiken, waarvan 25% nieuw. Het geeft een intense, karaktervolle en elegante Ribera del Duero, die soepel en fris genoeg is om zo te drinken, maar zeker ook vol en krachtig genoeg voor aan tafel.
Over het wijnhuis
Sourdais is geen man van de gebaande paden. Zijn wijnen in Ribera del Duero maakt hij in Soria, de meest afgelegen provincie van de streek. De weersomstandigheden zijn er extreem, met risico op hagel en voorjaarsvorst. De percelen met oude stokken liggen verspreid en op grote hoogten. Geen wijngebied voor grote productie dus, des te meer voor wijnen met karakter. Bertrand oogst de tempranillo voor deze Antídoto in maar liefst 671 verschillende percelen op zo’n 950 meter hoogte. De stokken zijn tussen de 30 en 100 jaar oud. Na de handmatige pluk volgen de vergisting en rijping van acht maanden in vaten van Frans eiken, waarvan 25% nieuw. Het geeft een intense, karaktervolle en elegante Ribera del Duero, die soepel en fris genoeg is om zo te drinken, maar zeker ook vol en krachtig genoeg voor aan tafel.
Proefnotitie
Dieprode kleur met paarse gloed. Jeugdig en expressief in geur met florale nuances, rijpe braam, pruim en fraai eiken. Heel puur, verleidelijk en vol in smaak met krachtige, rijpe tannine en goede frisheid. De afdronk is romig, kruidig en lang.
Wijn & gerecht
Lekker te drinken bij verfijnde vleesgerechten en kruidige bereidingen. Denk aan lamshaas, gekruide tournedos en een stoofschotel met bonen.
Houdbaarheid
Nu drinken; ten minste houdbaar tot 6 à 7 jaar na de oogst.
Specificaties van de wijn
- Alcoholpercentage: 14.5%
- Druivenras: Tempranillo (Tinto Fino)
- Wijnproducent: Bodegas Antídoto
- Land: Spanje
- Gebied: Ribera del Duero (Soria)
- Smaak profiel: Intens, karaktervol en elegant