Toen Master of Wine Richard Kershaw in 2012 zijn eigen wijndomein startte, had hij een duidelijk doel voor ogen: het maken van topniveau terroir-typische koel-klimaat-wijnen van specifiek geselecteerde druivenklonen. Hij vestigde zich dan ook in Elgin, de koelste wijnstreek van Zuid-Afrika, en plantte nobele druiven chardonnay, syrah en pinot noir aan.
Doordat Elgin hooggelegen is, de nabijheid van de oceaan geniet en een groot verschil in dag- en nachttemperaturen kent, voelt de koel klimaat minnende pinot noir zich er perfect thuis. Richard plantte drie specifieke Franse klonen aan, die uitgesproken aromatische, verfijnde wijnen opleveren, met fijne tannines.
Eenmaal optimaal rijp, worden de druiven met de hand geoogst en geselecteerd. Na het ontstelen volgen een spontane vergisting en enkele dagen schilinweking. Vervolgens wordt de wijn overgeheveld naar overwegend gebruikte houten vaten van Frans eiken (228 en 300 liter) voor een rijping van elf maanden.
Dit geeft een frisse, elegante Pinot Noir, afkomstig uit de Nieuwe Wereld, maar met Oude Wereld-signatuur. Ideaal bij verfijnde gerechten met gevogelte of lam. Schenk ‘m in Bourgogneglazen voor een optimale drinkervaring.
Over het wijnhuis
De Brit Richard Kershaw is een van die zeldzame mensen die zowel de theoretische als de praktische kant van wijn helemaal in de vingers heeft: hij is Master of Wine én succesvol wijnmaker. In 1999 emigreerde Richard naar Zuid-Afrika, leerde daar het wijnmaken en begon in 2012 voor zichzelf.
De wijngaarden van Kershaw Wines liggen in Elgin. Dit wijngebied in de West-Kaap is volledig door bergen omgeven en ligt maar 10 kilometer van de oceaan. Het klimaat is er dan ook koel, met een sterk verschil in temperatuur overdag en ’s nachts: goed voor de ontwikkeling van aroma’s in de druiven. Kershaws handelsmerk zijn klonen van wijnstokken – voornamelijk chardonnay en syrah – die volledig zijn afgestemd op het terroir van de percelen waarin hij ze plant. En ook die percelen zijn zeer zorgvuldig uitgezocht op hun ligging en bodemsamenstelling.
In de kelder probeert Kershaw de wijn zo min mogelijk te ‘verstoren’ met allerlei ingrepen. Hij bedenkt slimme alternatieven voor bestaande methodes. Zo gebruikt hij blokken diepgevroren koolzuurgas om bepaalde delicate wijnen mee ‘door te roeren’: de bubbels van het gas zorgen voor beweging in de wijn, zonder dat er zuurstof bij komt. Kershaws wijnen zijn dan ook iets heel bijzonders: intens maar elegant, complex en verfrissend, met een uitgewogen balans en een mooie, lange afdronk.
Proefnotitie
Heldere, lichtrode kleur. Verfijnd aroma met rood fruit, florale tonen en iets toast. Ook in de smaak zeer elegant: sappig fruit, mooie frisse zuren, een lichte structuur en fijne tannines.
Wijn & gerecht
Lekker te drinken bij gevogelte en lam. Denk aan geroosterde kip of eendenborst, en lamskoteletten of lamsrack.
Houdbaarheid
Nu mooi en ten minste houdbaar tot tien jaar na de oogst.
Specificaties van de wijn
- Alcoholpercentage: 13.0%
- Druivenras: Pinot Noir
- Wijnproducent: Kershaw Wines
- Land: Zuid-Afrika
- Gebied: Elgin (West-Kaap)
- Smaak profiel: fris en elegant, sappig rood fruit, frisse zuren, lichte structuur, fijne tannines
Vinous: 91/100