Piemonte mag dan beroemd zijn om z’n rode wijnen van de nebbiolodruif, er worden ook heerlijke witte gemaakt! Bijvoorbeeld deze fraaie Roero Arneis van Monchiero Carbone.
Arneis is een van de oudste druivenrassen van Piemonte en staat al sinds de zestiende eeuw aangeplant in Roero, ten noorden van Alba. Monchiero Carbone geldt er als een van de vooraanstaande producenten en dat proef je terug in de kwaliteit van hun loepzuivere Recit.
Francesco Monchiero oogst de arneisdruiven in verschillende wijngaarden in Roero. Eenmaal geplukt verwerkt hij de druiven in de blinkend schone kelder met zo min mogelijk blootstelling aan zuurstof. Niet zonder trots gaf hij de wijn de naam Recit, Piemontees dialect voor ‘kleine koning’.
En dat begrijp je wanneer je deze bijzondere, karakteristieke witte proeft. De Arneis heeft een fraaie, uitgesproken geur, met tonen van peer, perzik en amandel. De smaak is intens, vol en zalvig, dankzij de milde zuren in de druif. Dit maakt deze Piemontees dan ook bij uitstek geschikt om bij te eten. Combineer ‘m bijvoorbeeld met gebakken coquilles, gebraden kip, of een romige risotto.
Over het wijnhuis
Namen als Piemonte en Barolo zijn bij veel wijnliefhebbers bekend. Maar het gebied Roero, een paar kilometer ten noorden van Barolo en aan de linkerkant van de rivier Tanaro, is veel minder bekend. Het is een wat ruiger gebied, met een afwisselend landschap. In het noorden ervan, in de heuvels rond Canale, begonnen Marco Monchiero en Lucetta Carbone in 1987 hun wijnbedrijf Monchiero Carbone. Beiden afkomstig uit een wijnfamilie die hier al heel lang geworteld is.
En dat is belangrijk voor hun bevlogen zoon en wijnmaker Francesco Monchiero. Samen met zijn vrouw Lucrezia heeft hij het bedrijf in de afgelopen jaren naar een hoger niveau gebracht. Hij streeft naar wijnen die elk een klein en uniek stuk grond weerspiegelen. ‘Om het beste uit onze wijnstokken te halen, moeten we onderaan beginnen’, zegt hij. ‘Alleen dan kun je de top bereiken.’ Dat betekent investeren in een gezonde, natuurlijke wijngaard en vervolgens in de wijnkelder alle energie erop richten om de druiven te laten spreken in de wijn. Francesco teelt onder andere de witte druif arneis en de beroemde blauwe nebbiolo. In beide gevallen maakt hij er wijnen van met zijn eigen handtekening: levendig en uitgesproken.
Proefnotitie
Droge witte wijn met een jeugdig en geurig aroma van groene appel, peer en florale nuances. Volle inzet, milde friszure evolutie, zachtdroge afdronk.
Wijn & gerecht
Lekker te drinken bij koude of warme visvoorgerechten en rijke salades. Denk aan garnalencocktail, ceviche of gerookte zalm, en salades zoals Niçoise of een rijke zalm- of avocadosalade.
Houdbaarheid
Nu al op dronk, goed te bewaren tot drie jaar na de oogst.
Specificaties van de wijn
- Alcoholpercentage: 12.5%
- Druivenras: Arneis
- Wijnproducent: Monchiero Carbone
- Land: Italië
- Gebied: Piemonte, Roero
- Smaak profiel: droog, aromatisch, vol, mild friszuur