Dat eikengerijpte Chenin Blanc uit de Loire niet dezelfde mate van populariteit kent als een verfijnde stijl Chardonnay, valt soms moeilijk te begrijpen. Hoewel Chardonnay en Chenin een duidelijk eigen karakter hebben, delen beide wijnen hun frisse zuren, spanning, mogelijkheid om terroir uit te drukken en geschiktheid voor eiken- en flesrijping. Proef dit prachtexemplaar uit Anjou maar!
De rijke, gastronomische Clos des Plantes is van de hand van Claire en Olivier Lecomte, de vierde generatie op Château de Passavant. Ze werken in de wijngaarden en kelder volgens biologische en biodynamische principes. De chenin blanc voor de Clos des Plantes oogsten ze in het gelijknamige perceel in Anjou. Kenmerkend voor de clos is de arme, warme bodem van groene leisteen.
De familie plukt de druiven met de hand. Na de vergisting rijpt de wijn zo’n twaalf tot vijftien maanden in vaten van Frans eiken. Het resultaat is een droge, rijke witte met een volle, zalvige smaak, maar ook mooie frisheid en spanning. Een heerlijke tafelwijn die zeker ook nog mooi kan ontwikkelen in de fles.
Over het wijnhuis
De rijke, gastronomische Clos des Plantes is van de hand van Claire en Olivier Lecomte, de vierde generatie op Château de Passavant. Ze werken in de wijngaarden en kelder volgens biologische en biodynamische principes. De chenin blanc voor de Clos des Plantes oogsten ze in het gelijknamige perceel in Anjou. Kenmerkend voor de Clos is de arme, warme bodem van groene leisteen. De familie plukt de druiven met de hand. Na de vergisting rijpt de wijn zo’n 12 tot 15 maanden in vaten van Frans eiken. Het resultaat is een droge, rijke witte met een volle, zalvige smaak, maar ook mooie frisheid en spanning. Een heerlijke tafelwijn die zeker ook nog mooi kan ontwikkelen in de fles.
Proefnotitie
Citroengele wijn met een complexe geur van rijpe appel, perzik, honing, rook en noten. De smaak is krachtig en vol met een zalvende textuur en levendige frisheid. Lange, droge finale met nuances van bijenwas en toast.
Wijn & gerecht
Lekker te drinken bij gekruide en gefrituurde gerechten, gegrild witvlees en romige risotto’s met vis. Denk aan pittige salades, gegrilde kip, risotto met zalm en peultjes, of tempura van gamba’s en pastinaak.
Houdbaarheid
Nu prachtig; gemakkelijk houdbaar tot 10 jaar na oogstdatum.
Specificaties van de wijn
- Alcoholpercentage: 13.0%
- Druivenras: Chenin Blanc
- Wijnproducent: Château de Passavant
- Land: Frankrijk
- Gebied: Anjou, Loire
- Smaak profiel: droog, vol, zalvend, fris, complex