Sicilië (in het Italiaans: Sicilia) is het grootste eiland in de Middellandse Zee en een gigant binnen de Italiaanse wijnproductie. Sinds het laatste kwart van de twintigste eeuw is de wijnbouw op Sicilië revolutionair veranderd, door de introductie van internationale druivenrassen naast de eigen inheemse en moderne wijnmaaktechnieken. In plaats van veel verschillende DOC’s wordt de meer tot de internationale verbeelding sprekende noemer Sicilia gebruikt. Alleen heel specifieke terroirs komen onder eigen naam op de markt; Etna bijvoorbeeld. De productie bestaat in meerderheid uit witte wijnen, met inzolia en catarratto als beste inheemse druivenrassen, terwijl bij rood nero d’avola een hoofdrol vervult.
Jalé is een fantastische verfijnde chardonnay uit Sicilië. We ontdekken een aromatisch boeket van citrus, meloen, kiwi, papaya, toast en vanille. In de mond rijkelijk en vol. Zeer elegante lange afdronk.
De Cerasuolo di Vittoria 2016 van Cos bestaat voor 60% uit Nero d’Avola en 40% uit Frappato. De druiven worden geteeld op de gebruikelijke rode bodems met een hoog aandeel kiezel- en kalksteen.
De Pithos Bianco van Cos is een wijn die je niet snel vergeet. Het is een heel mooi voorbeeld van een orange wine, met fruitige aroma’s en een fris, echt uniek en speciaal.
Briljante kleur met goudgele reflexen. Intense frisse, fruitige en florale aroma’s. Frisse zuren, zacht en medium vol. Angimbe is de naam van een woud in de buurt van Salemi, een plaats nabij Trapani in het westelijke deel van Sicilië.
700 s.l.m. Brut Metodo Classico van Cusumano is een van de weinige Siciliaanse mousserende wijnen. Het is een geweldige blend van pinot noir en chardonnay. Deze druiven zijn afkomstig van wijnstokken geteeld op hellingen op 700 boven de zeespiegel, niet toevallig de naam van deze wijn.
De Frappato van COS is een heerlijke medium body fruitige rode wijn. Deze druivenvariëteit groeit op de typische rode bodems met een hoog gehalte aan kiezel en zandsteen. Alle druiven worden handmatig geoogst.
Italiaanse witte wijn met de geur van rijp geel fruit, appel en bloemen. De smaak is fris, sappig en rond, met een mooie aromatische lengte. Prima begeleider van niet al te kruidige voorgerechten en vis.
Deze wijn is gemaakt van de twee autochtone Siciliaanse druivensoorten Perricone (80%) en Nero d`Avola (20%). De Perricone druif, die lang is verwaarloosd vanwege zijn lage opbrengst, krijgt nu de aandacht die hij verdient.
Typisch Siciliaanse droge witte wijn. Fijn geurig, met nuances van fris geel fruit en iets citrus. De smaak zet sappig, vol en fris in en eindigt aromatisch en in balans.
Verfijnde, geurige witte wijn met nuances van peer, perzik, citroengras en nootmuskaat. Vol en soepel van smaak met een evenwichtige frisheid. De finale is elegant, puur fruitig en aanhoudend. Lekker om zo te drinken of als lunchwijn.
Geurige, droge witte wijn uit Zuid-Italië, die lekker ruikt naar fijn fruit en bloemen. De smaak is zacht en fris en past heel goed bij koude en warme visgerechten.
Heerlijk pittige, Siciliaanse rode wijn. Volle, rode kleur met licht paarse tonen en fruitig van geur met nuances van aardbei en kruiden. De smaak is vol, rond en sappig van inzet en eindigt aromatisch met wat frisse zuren en lichte toets van eikenhout.
Verleidelijke, frisdroge witte wijn met geurnuances van perzik, meloen, limoenrasp en kamperfoelie. De smaak is vol en mooi sappig met rijp geel fruit en milde zuren. Lichte toast en amandelbitters in de soepele afdronk. Heerlijk bij antipasti, risotto met zeevruchten of pasta met roomsaus.
Elegante witte wijn met een subtiele geur van Granny Smith, limoen, perzik, anijs en gember. Intens sappig van smaak met puur fruit, een levendige frisheid en groene kruiden in de aanhoudende finale. Ideaal bij bruschetta, salade caprese, vitello tonnato of pasta pesto.
Helderrode Siciliaanse wijn van biologisch verbouwde nero d'avoladruiven. Het aroma is fruitig en licht gekruid, de smaak soepel, fris en pittig. Prima wijn bij milde pizza en pasta.