Stagard

Oostenrijk Oostenrijk - Kremstal

Stagard

Urban en Dominique Stagård zijn sinds 2006 de eigenaars van het familiale wijnhuis Stagård in het Oostenrijkse Kremstal en zijn inmiddels al de 10de generatie.  Het druivenras Riesling is de duidelijke focus van de Stagårds. Grüner Veltliner vindt natuurlijk ook een plek in hun werk. Beide rassen worden biologisch geteeld (gecertificeerd sinds 2009) op 17 hectare uitzonderlijke locaties. Hun werkwijze wordt gekenmerkt door het gebruik van inheemse gisten, minimaal gebruik van sulfiet evenals lange rijping of de fijne droesem (sur lie) om de textuur te bevorderen. Ook schilcontact wordt omarmd wanneer men denkt dat dit bijdraagt aan de expressie van de wijn. “We vertrouwen vooral op tijd”, zegt Urban. Hierdoor vindt elke wijn zijn eigen ritme en evenwicht. Dit zijn echte terroirwijnen, spannend en heerlijk om te drinken.

Het landgoed, voor het eerst genoemd als “Lesehof Tegernseer”, dateert uit 1424 en is daarmee ongeveer zo oud als het dorp Krems zelf. In 1786 kwam het wijnhuis in handen van de huidige familie.  Ze bleven wijn produceren onder de naam “Tegernseer”. In 1981, kwam een zekere Kenneth Stagård naar hier vanuit Zweden en trouwde in het gezin. Hij en zijn vrouw, Elisabeth, begonnen de Zweedse tak van dit landgoed en doopten het om tot Lesehof Stagård. De zoon van Kenneth, Urban, en de vrouw van Urban, Dominique, namen het over in 2006, waarmee ze de tiende generatie waren die het landgoed runnen. Ze begonnen onmiddellijk met de cruciale overgang naar biologische wijnbouw, met certificering behaald in 2009. Ze worden aanzien als de pioniers van de biologische wijnbouw in het Kremstal.  Hun nadruk op bodemgezondheid komt ook voort uit hun overtuiging dat het onderscheidend vermogen van een locatie alleen tot uiting kan komen als de bodem vol leven zit.

“Biologisch werken”, zegt Urban, “betekent vooral observeren van de bodems.  Alle dingen die in de bodem en op het oppervlak gebeuren, zijn fundamenteel voor elke andere ontwikkeling in het proces van wijnproductie. Daarom proberen we elk detail van onze wijngaard te begrijpen, al onze wijnstokken te kennen en ze zo voorzichtig mogelijk te behandelen. ” De Stagårds gebruiken geen herbiciden of pesticiden, werken strikt handmatig, oogsten relatief laat en selecteren streng zodat enkel het beste fruit wordt gebruikt.

“Ons idee van biologische wijnbereiding houdt niet op bij de kelderdeur”, zeggen Urban en Dominique. “We werken met minimale tussenkomst en vooral vertrouwen in de tijd. Daarom laten we onze wijnen lang op de droesem liggen – om de structuur te harmoniseren, ze stabiliteit te geven en hun eigen specifieke karakter te omarmen. De druiven macereren tot 48 uur voordat ze worden geperst en beginnen aan hun spontane gisting. De fermentaties vinden plaats in roestvrij staal of, in bepaalde gevallen, in Steinzeug of keramiek. “

Klimatologisch bevindt de Kremstal zich, net als de Wachau, op het kruispunt van droge Pannonische warmte uit het oosten en verkoelende alpenlucht uit het noorden, allemaal getemperd door de temperatuur regulerende effecten van het grote oppervlak van de Donau. Hoewel het iets warmer is dan de Wachau, ervaart het dezelfde dagelijkse extremen die de frisheid en aromatische intensiteit van de wijnen verklaren.

“Single vineyards are the essence of all our efforts. Just by focusing on them you can work on the marginal differences offered by the diversity of soils. That’s what wine is all about: details, subtleties, and character.”

Herkomstgebied

Even geduld a.u.b.