Dertig jaar geleden schakelde Oostenrijk na een wijnschandaal radicaal om van zoetige naar droge wijn en van matigheid naar kwaliteit. Zo radicaal, dat het land tegenwoordig wijnen van een onwaarschijnlijk goed gemiddeld niveau produceert. De Oostenrijkse wijnbouw is te vinden in het oosten van het land. Net ten westen van Wenen liggen gebieden als Wachau, Kremstal en Kamptal. Ten noorden van de hoofdstad vind je het Weinviertel en ten zuidoosten het Burgenland. Nog verder naar het zuiden ligt de Steiermark. De rest van het land is te bergachtig voor wijnbouw.
Oostenrijks nationale druif is de witte grüner veltliner, die vooral in de gebieden langs de Donau zeer goed gedijt. Voor rood is de topdruif de ook al typisch Oostenrijkse blaufränkisch, die zich in Burgenland perfect thuis voelt.
De belangrijkste Oostenrijkse wijngebieden, met uitzondering van de Wachau, dragen als herkomstbenaming DAC, een afkorting van Districtus Austriae Controllatus. Hieronder vallen wijnen die typisch zijn voor het gebied en die aan strenge eisen voldoen. Andere wijnen vallen onder bredere noemers, zoals Niederösterreich of Burgenland.
Fraaie, typische Grüner Veltliner met een verfijnde geur van peer, appel, selderij en anijs. Ranke stijl met puur fruit, opwekkende zuren en een aanhoudende, droge afdronk. Mooi om te drinken als verfrissend aperitief.
Liefhebber van een zalige dessertwijn? Probeer zeker deze Oostenrijkse Figl Beerenausles. De kleur is schitterend goudgeel. Het aroma is ongelooflijk mooi en verfijnd. We ruiken zachte Botrytiskruiden met rijpe toetsen van tropisch fruit.
Flesinhoud: 375 ml
De neus wordt gekenmerkt door bosaroma’s, bijenwas, sinaasappelbitter. Deze wijn is vol, volmondig, mondvullend, ongelooflijk dicht en geconcentreerd; enkele grammen restsuiker dragen bij aan de mollige vorm van dit Veltliner-monument, dat nog maar aan het begin van zijn carrière staat.
Deze Grüner Veltliner Stein wordt gedragen door een intense mineraliteit, aangevuld met fijne specerijen en sappig, levendig fruit.
Deze Braunsdorfer wijngaard is zuidwestelijk georiënteerd met Gneis -en leisteenbodems. De terrasvormige wijngaard wordt omringd door muurtjes zoals een Clos in de Bourgogne. De leeftijd van de wijnstokken is 30 tot 40 jaar.
Urban Stagard omschrijft zijn Gaisberg Riesling als volgt: Rijk, sappig fruit aangevuld met een flinke portie kruiden en een snuifje zout. Dynamisch, pulserend en krachtig zonder een gram vet. Koel, gebalanceerd en sappig, maar vooral van het puntje van de neus tot in de mond puur steenfruit.
Steenvruchten en bloesems zijn het eerste dat je ruikt. Maar daarna wordt het complexer met aroma’s van vuursteen, mos, kruiden en uiteindelijk weer abrikozen, geel steenfruit en bloesemhoning. In de mond is deze Riesling heerlijk sappig met een mooie samenspel van fijne fruitige zoetheid en frisse zuren.
Ried Dr. Wunsch is een van de oudste en meest ongerepte wijngaarden van Kitzeck-Sausal en behoort al eeuwenlang tot de beste wijngaarden van Zuid-Stiermarken. De naam gaat terug op een landeigenaar uit Graz, wiens wijnen zo’n 150 jaar geleden tot buiten de grenzen van de regio bekendheid verwierven.
Frisdroge Oostenrijkse witte wijn. Met z'n volle, droge smaak combineert deze topwijn uitstekend met visgerechten, lichte pasta's met paddenstoelen of asperges.
Volle droge witte wijn uit Oostenrijk, met de geur van rijp fruit en kruiden. Gerijpt in acaciahouten fusten. De krachtige smaak past uitstekend bij vis, gevogelte of kalfsvlees.
Prachtige, gastronomische, droge witte wijn met een complexe geur van gele bloemen, rijpe appel, peer, abrikoos, rook en honing. De smaak is krachtig en intens met rijp geel fruit en een mooie fraîcheur.
Een krachtige witte wijn uit het Oostenrijkse Kremstal, met een volumineuze, sappige smaak die langdurig geconcentreerd blijft. Deze wijn is ideaal om te combineren met visschotels, asperges of Aziatische gerechten.
Originele, frisdroge natuurwijn met lichte troebelheid. De geur is ingetogen met rijpe appel, perzik, abrikoos, brioche en amandel. Toegankelijk en vol van smaak met milde zuren. De finale is aanhoudend met lichte toast en perzikschilbitters. Gastronomisch breed inzetbaar, bijvoorbeeld bij rijke visschotels, gevogelte, asperges in het seizoen of Alpenkazen.
De grüner veltliner-druiven voor deze Smaragd groeien in de Mugler-wijngaard met oergesteente en dag-nacht temperatuurvariaties. Na handmatige oogst en minimale interventie fermenteert de wijn spontaan gedurende tweeënhalve maand op de gisten.
Fischer's weelderige "Privat" mengt het allerbeste fruit van zijn verschillende Ried-wijngaarden, geplukt op Smaragd-rijpheid en een vol jaar gerijpt in gebruikte vaten van 500 liter. Zelfs in een wijn als deze, die bijna weelderig fruit en een mondvol rijkdom biedt, komt de frisheid van deze zuidelijke Donau-wijngaarden naar voren.