Ruby is het meest geproduceerde basistype port. Hij krijgt een beperkte houtrijping, waardoor de wijn bij botteling nog een robijnrode – ruby – kleur heeft. Dat is ook het grootste verschil met port van het type tawny, die juist een langere houtrijping ondergaat. Een eenvoudige jonge ruby van basiskwaliteit, het bekendste en meest geproduceerde porttype van allemaal, smaakt uitgesproken zoet en fruitig, maar heeft ook een zekere vurigheid. Als een meer omvattende categorie telt de rubyfamilie echter ook nog een aantal speciale, complexer smakende portwijnen als crusted, Late Bottled Vintage (LBV) en vintage port. Met een glas ruby erbij wordt een chocoladetaartje nog onweerstaanbaarder en in vleessauzen geeft ruby een extra kick.
Jonge, robijnrode Port met jamachtig fruit van kers, pruim, blauwe bes plus specerijen (jeneverbes, kruidnagel). Mildzoet en mooi sappig in smaak met evenwichtige frisheid en soepele tannines. Fraai in combinatie met een lichtpittige blauwe kaas of een chocoladedessert.
Krachtige, volle rode Port met een intense geur van jammy fruit (pruim, kers), rokerig eiken, gebrande noten en peper. Krachtig en volzoet in smaak met zondoorstoofd fruit en soepele tannine.